Terwijl in Nederland de discussies in volle gang zijn of onze belastingcenten wel in programma’s van de publieke omroep gestoken mogen worden, zijn ze in Noorwegen druk aan het experimenteren op de publieke omroep NRK. Neem het nieuwe, populaire concept ‘slow television’. Deze vorm van televisie laat verschillende alledaagse bezigheden in zijn geheel zien. Pas geleden was er 130 uur lang te zien hoe een schip van de Noorse kust naar de Noordpool voer.

Dat deze vorm van televisie maken in Noorwegen een succes is blijkt wel uit het feit dat er op 1 november de derde uitzending van ‘slow televison’ wordt uitgezonden, op prime-time! Op deze dag gaan de Noren namelijk proberen het wereldrecord breien te verbreken. Het huidige record staat op 4uur en 51 minuten breien en is in handen van Australië.

Granny's Finest Magazine Online - Wereldrecord breienHet Zweeds/Noorse breiduo Arne & Carlos

Op 1 november zal er dus 5 uur lang te zien zijn hoe één persoon een schaap scheert en hoe 7 anderen proberen zo snel mogelijk de wol te spinnen en te breien. De Noren zeggen dat het succes van ‘slow televison’ voortkomt uit de saaiheid en gewoonheid van de Noorse bevolking en zijn hier ook trots op. Of het uitzenden van 5 uur lang slow television in Nederland ook een kijkcijferkanon zou zijn weten we niet. Maar leuk is het wel!


Een item van tv-zender Al Jazeera over de Noorse ‘slow television’.