Bijna een op de drie ouderen voelt zich wel eens eenzaam en een op de tien voelt zich zelfs erg eenzaam. Dat meldt Trouw vandaag. Volgens Jonne Boesjes, hoofd communicatie van het Oranjefonds, kunnen ouderen steeds meer geïsoleerd raken.

‘Eenzaamheid is een groot probleem en er zijn geen tekenen dat het minder wordt. De crisis treft Nederland. Als er minder geld bij mensen binnenkomt, is er misschien minder geld voor sport of voor muziekles’, aldus Boesjes.

Onderzoeksbureau Motivaction vroeg ruim vijfhondermensen tussen de vijftig en tachtig jaar naar hun sociale leven. De mensen die slechts een sociale kring hebben, zoals een gezin, of heel weinig contacten hebben, raken in een sociaal isolement.

Vooral het eetgedrag werd onderzocht. Ruim 800.000 senioren eten altijd alleen en een miljoen zit meestal alleen aan tafel. Dit wil niet direct zeggen dat ze eenzaam zijn, maar er ligt vaak wel een verband, vertelt Boesjes. (Bron: Volkskrant / foto: ANP)

Granny’s Finest voorkomt eenzaamheid door wekelijks gezellige handwerkclubs te organiseren waar ouderen kosteloos aan kunnen deelnemen. Hierdoor ontmoeten zij nieuwe mensen, ontstaan vriendschappen tussen jong en oud en wordt ambacht weer in ere hersteld. 20121114-090909.jpg