Trendwatcher en Design Curator Lidewij Edelkoort stelde samen met Philip Fimmano de tentoonstelling ‘Talking Textiles’ samen. Hoognodig vonden zij, want de focus op textiel lijkt te verdwijnen. Maar juist in een tijd van een sterk gedigitaliseerde leefomgeving groeit de behoefte aan tactiliteit en dimensie; veel gevestigde ontwerpers geven hier gelukkig gehoor aan door hernieuwde aandacht voor textiel. Edelkoort voorspelt dan ook een enorme opleving van textiel in het interieur.

Granny's Finest Online Magazine - Talking Textiles Lidewij Edelkoort Textiel Museum

Niet alleen bezochten wij deze tentoonstelling in het prachtige Textielmuseum in Tilburg, we woonden ook een waar ‘trendsenimar’ van Lidewij Edelkoort bij. In deze trendseminar gaf Edelkoort aan dat we textiel als leesboek kunnen zien van de periode waar we ons in bevinden, het vertelt ons aan welke kleuren, technieken en materialen er op dat moment behoefte is. Ook werd het belang van goed onderwijs betreft textiel en handwerktechnieken benadrukt en hoe jammer het is dat deze vakken niet meer standaard gegeven worden op scholen. Dit met het oog op de vele ambachten die dreigen te verdwijnen.

Granny's Finest Online Magazine - Talking Textiles Lidewij Edelkoort Textiel Museum
 Trendwatcher Lidewij Edelkoort

Deze trendseminar resulteerde in zeven a4tjes vol met aantekeningen en een hoop inspiratie voor de komende seizoenen. Een aantal trends op een rij:

WONEN: In de toekomst gaan we kiezen voor een kleinere behuizing. Het idee van wonen in een ruime loft-achtige woning is achterhaald, mensen hebben meer de behoefte om als ‘schoen in een doos’ te zitten. Dit betekent een huis dat ingedeeld is in kamers, met de juiste maat en verhoudingen. Dus groot, groter, grootst is niet meer het credo. Ook het gordijn komt steeds meer terug in het interieur. Maar niet zoals we het kennen voor het raam maar juist om ruimtes op te delen en van elkaar te scheiden om zo een intiemere sfeer te creëren.

Granny's Finest Online Magazine - Talking Textiles Lidewij Edelkoort Textiel Museum Trends Wonen

NOMADEN:
We veranderen steeds meer in moderne nomaden. Draadloos internet en allerlei tools op onze smartphone zorgen ervoor dat we niet meer aan een vaste plek vastzitten en overal vandaan kunnen werken. Hierdoor zijn we vrij om te gaan en staan waar we willen. De voorspellingen zijn dat we steeds meer in tenten gaan leven en meubels ontworpen worden om flexibel te zijn en makkelijk op te pakken en te verplaatsen zijn. Ook de vorm van een tent zal een inspirerende vorm worden voor de architectuur.

Granny's Finest Online Magazine - Talking Textiles Lidewij Edelkoort Textiel Museum Trends Nomaden

BED: De slaapkamer wordt niet alleen meer een plek om te slapen maar ook om te leven. Edelkoort noemde het bed het ‘item van de toekomst’. Interessant detail is dat ze voorspelde dat we ons bed niet meer gaan opmaken. Althans, niet met de matrashoezen met elastiek die we kennen maar met grote losse lappen en dekens.

Granny's Finest Online Magazine - Talking Textiles Lidewij Edelkoort Textiel Museum Trends Bed

DIERLIJK: Er komt meer behoefte om weer dicht bij de natuur te staan en meer dieren om ons heen te hebben. Vooral ook het ervaren van warmte van dieren is belangrijk en dit komt terug in natuurlijke materialen en ecologische garens.

Granny's Finest Online Magazine - Talking Textiles Lidewij Edelkoort Textiel Museum Trends Dieren

MATERIALEN:
De materialen van de toekomst zijn op te delen en twee verschillende categorieën, namelijk ‘traditioneel & natuurlijk’ en ‘innovatief.

Traditioneel & Natuurlijk
– Pulp, van wol, karton of combinaties van beide.
– Dikke breisels.
– Vilt.
– Gekookte dikke dekens met een dekensteek.
– Dierlijk haar van het schaap, de alpaca of yak. Mohair en camelhair.
– Ongekleurde garens die de natuurlijke kleur hebben van het dier waar ze vandaan komen.
– Linnen, hennep, raffia en touw.
– Traditionele stoffen zoals indigo.

Granny's Finest Online Magazine - Talking Textiles Lidewij Edelkoort Textiel Museum Trends Materiaal Traditioneel & Natuurlijk

Innovatief
– Textiel met ledlights.
– Research naar nieuwe vezels.
– Textiel opgeblazen met lucht.
– Afwerkingen met een ‘metallic-look’.
– Dubbelgeweven tule.

Granny's Finest Online Magazine - Talking Textiles Lidewij Edelkoort Textiel Museum Trends Materialen innovatief

KLEUREN & MOTIEVEN:
– Er komen meer lichte kleuren in het modebeeld rond 2015/2016. Dit omdat we weer een betere periode ingaan, een tijd van verlichting en dit zal terug te zien zijn in zachte pastelachtige kleuren.
– Warme kleuren.
– Zandtinten en aardekleuren.
– Heel veel groen als tegengewicht van al het rode en roze van afgelopen jaren.
– Geel schijnt het nieuwe rood te zijn!
– Etnische dessins.
– Plantaardige- en bloemenmotieven.
– Een zachte 21e eeuwse vorm van colorblocking. Niet zoals Mondriaan het doet, maar juist speelser. Een voorbeeld hiervan zijn de kleurcombinaties van Scholten & Baijings.
– Abstracte dessins.
– Bourgogne rood.

Granny's Finest Online Magazine - Talking Textiles Lidewij Edelkoort Textiel Museum Trends Kleuren & Motieven

TECHNIEKEN
– Macrame
– Manden vlechten
– Arts & Crafts
– Weven
– Vouwen, plooien en origami

Granny's Finest Online Magazine - Talking Textiles Lidewij Edelkoort Textiel Museum Trends Technieken

TEXTUUR:
We gebruiken onze handen en vingers steeds minder. Veel werk laten we uitvoeren door computers en andere elektrische apparaten. Steeds meer apparaten worden voorzien van touchscreens waardoor we nog een enkele vinger van onze hand gebruiken. Hierdoor is er juist een grotere behoefte om textuur te voelen, vingers moeten als het ware blijven hangen aan het materiaal. Maar het oog wil ook wat, reliëf en textuur is daarom belangrijk voor het oog. Hierdoor blijven materialen zoals schapenhuid, hout, natuursteen en beton interessant. Tweed wordt belangrijk voor meubels maar ook dekens van Loden, een traditioneel Oostenrijkse stof. Ook grof, groot en gemêleerde breisels blijven populair.

Granny's Finest Online Magazine - Talking Textiles Lidewij Edelkoort Textiel Museum Trends Textuur 

En wat is er vervolgens in de tentoonstelling te zien? We zullen niet te veel verklappen maar in ieder geval een paar tentoongestelde projecten uitlichten:

GF Online Magazine - Talking Textiles

‘The Union of Striped Yarns’ is een onderzoek van Dienke Dekker naar complexe combinaties en herhalingen wanneer geweven wordt met gestreept garen. Vooral de combinaties die Dienke creëerde met alledaags afzetlint zijn verrassend.

Granny's Finest Online Magazine - Talking Textiles Lidewij Edelkoort Textiel Museum Bart Hess

Ontwerper Bart Hess maakt textiel van materialen die helemaal niet voor kleding zijn bedoeld. Bovenstaande stof lijkt van zacht materiaal te zijn maar wanneer je dichterbij komt zie je opeens de pijnlijke waarheid: minuscule speldjes vormen samen een metalen vacht.

Granny's Finest Online Magazine - Talking Textiles Textiel Museum Scholten & Baijings

De ‘Textile Vegetables’ van Scholten & Baijings lijken hyperrealistisch maar zoals de naam al doet vermoeden zijn ze gemaakt van stof die bewerkt is met stiksels.

Nieuwsgierig geworden naar de complete tentoonstelling van ‘Talking Textiles’? De tentoonstelling is nog t/m 26 januari 2014 te zien in het Textielmuseum in Tilburg dus weer er snel bij!