Sociale onderneming

Granny’s Finest is een sociale onderneming, ook wel ‘social enterprise’ genoemd. We zijn lid van Social Enterprise NL, aanjager van de groeiende beweging van sociaal ondernemers die werken aan een economie waarin voor iedereen winst wordt gecreëerd. Social Enterprise NL beschouwt sociale ondernemingen als de voorhoedelopers in het ontwikkelen van een gezonde economie, waarin sociale, ecologische en economische waarden hand in hand gaan. Sociale ondernemingen zijn ook sociaal in de manier waarop ze hun beleid bepalen en hun bedrijf voeren. Ze richten zich op winst voor iedereen, en niet winst voor alleen de aandeelhouder of het management. En daar wordt de wereld eerlijker, schoner en prettiger van. Voor iedereen.

Social Enterprise NL hanteert de Europese definitie van een social enterprise, bestaande uit vier elementen:

1. Primair een maatschappelijke missie: impact first!

Van de ruim 2,6 miljoen 65-plussers voelt 1,2 miljoen zich eenzaam. 4% van de 65-plussers, meer dan 200.000 mensen, voelen zich ernstig tot uiterst eenzaam.

Missie: Granny’s Finest wil een substantiële bijdrage leveren aan het bestrijden én voorkomen van de eenzaamheid onder ouderen.

Visie: De handwerkclub en het designermerk zijn middelen om ouderen maar ook generaties op laagdrempelige wijze bij elkaar te brengen in de buurt van waar zij wonen.

De uitkomst van de samenwerking tussen oma’s met breiambities van jonge talentvolle ontwerpers is een merk dat hoogwaardig handgemaakte design accessoires voortbrengt die verkocht worden in de betere winkels. Trots, gezelligheid en van elkaar leren zijn sleutelwoorden.

Granny’s Finest wil het starten en organiseren van een hoogwaardige handwerkclub makkelijk maken voor lokale samenwerkingspartners. Granny’s Finest speelt hier een faciliterende rol.

2. Realiseert dat doel als zelfstandige onderneming die een dienst of product levert

Granny's Finest biedt senioren de mogelijkheid in een gezellige omgeving hun hobby handwerken uit te oefenen en geeft clubs de mogelijkheid om na de opstartfase als zelfstandige club voort te bestaan.

3. Is financieel zelfvoorzienend gebaseerd op handel of andere vormen van waarde-uitruil, en dus beperkt of onafhankelijk van giften of subsidies

De combinatie van het verkopen van onze producten en de samenwerking met zorginstellingen maakt het mogelijk beperkt afhankelijk te zijn van subsidies. De huidige giften en subsidies worden ter ondersteuning van de organisatie gebruikt. Tot op heden is Granny's Finest voor een belangrijk deel afhankelijk van subsidies. Doel is om uiterlijk eind 2018 een financieel onafhankelijke organisatie te realiseren die volledig uit commerciële omzet duurzaam kan voortbestaan.

4. Is sociaal in de wijze waarop de onderneming wordt gevoerd

– Winst mag, maar de financiële doelen staan ten dienste van de missie, het vergroten van de maatschappelijke impact
Naast de financiering van de clkubs worden de opbrengsten gebruikt om de continuïteit van Granny's Finest te garanderen, zodat nog meer grannies gebruik kunnen maken van onze handwerkclubs.

– Bestuur en beleid zijn gebaseerd op een evenwichtige zeggenschap van alle betrokkenen
Eind 2012 heeft Granny’s Finest steun toegezegd gekregen van Stichting DOEN voor het opzetten van een duurzame organisatie met een onafhankelijk bestuur dat toezicht houdt op de gestelde doelen van de Stichting.

– Fair naar iedereen
Granny's Finest is winst voor iedereen. Voor de grannies zijn dat de wekelijkse clubs en uitjes, voor de jonge creatieve talenten het opbouwen van een cv en portfolio, voor de gemeenten en zorginstellingen de nieuwe welzijnsactiviteiten en betrokkenheid, en voor de klant een kwalitatief product met een mooi verhaal.

– Bewust van haar ecologische voetafdruk
Granny's Finest kiest met veel zorg verschillende mooie materialen uit. We maken zo min mogelijk gebruik van synthetisch garen omdat we voor pure, natuurlijke kwaliteit gaan. We hebben veel verschillende soorten wol, een grondstof die weer op natuurlijke wijze aangroeit en welke een zelfregulerend systeem bevat waardoor het niet vaak gewassen hoeft te worden.

– Transparant
Stichting Granny's Finest is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) instelling. Conform de transparantievoorwaarden van ANBI zijn hier onze gegevens, doelstelling en beleidsplein te vinden.