Over ons

33% van de ouderen in Nederland voelt zich eenzaam

Granny’s Finest voorkomt eenzaamheid onder senioren door het organiseren van wekelijkse handwerkclubs. Onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers kunnen senioren hun hobby uitoefenen en ontstaan er nieuwe vriendschappen.

overons4

Designed by the new

In samenwerking met de ‘grannies’ ontwikkelen jonge ontwerpers patronen voor mode- en interieuraccessoires. De ontwerpers zijn op de hoogte van de laatste trends op het gebied van kleur, materiaal en vormgeving.

overons3

Handmade by the best

De grannies zijn ervaren vakvrouwen; het ambacht van het handwerken is hen met de paplepel ingegoten. Van hoogwaardige garens breien en haken ze met liefde de mooiste producten.

overons2

Worn by the greatest

Als drager van Granny’s Finest loop je er niet alleen warm bij, maar maak je het mogelijk dat senioren elkaar wekelijks kunnen blijven ontmoeten. Ieder product bevat bovendien een persoonlijk berichtje van de maakster, hierdoor kun je in direct contact komen met de maakster en zelfs een bedankkaartje terugsturen.  

Geschiedenis

Het is 2009 en in een verzorgingstehuis gebeurt iets wat iedere dag gebeurt: een oudere dame breit een sjaal. Met één belangrijk verschil: ze raakt in gesprek met Niek van Hengel, die op bezoek is bij zijn opa. “Uit interesse vroeg ik haar wat ze aan het maken was en voor wie. Een sjaal, of misschien een hondendekje, ze had eigenlijk nog geen idee. Ook op de vraag voor wie ze het maakte had de dame geen antwoord, ze had immers niet veel familie of kennissen meer om voor te breien. Het was haar hobby en slechts een manier om lekker bezig te blijven.” Het begon al wat kouder te worden en Niek besefte zich dat er eigenlijk niets fijner is dan een door oma gebreide sjaal. Zouden er niet veel meer mensen zijn die daar naar verlangen?

Het warme gevoel van een met de hand gebreide sjaal door oma sprak ook Jip Pulles aan, een oud klasgenoot en goede vriend van Niek. Het inspireerde hem zó dat hij besloot om er zijn afstudeerproject van te maken en een bedrijfsplan te schrijven.
In de tussentijd studeerde de jongere zus van Jip aan de kunstacademie. Het viel hem op dat deze jonge creatieve studenten mooie dingen konden maken, maar soms de kennis en het ambacht misten om hun ontwerpen werkelijkheid te maken. Hierdoor dacht Jip: “Wat als jong en oud elkaar kunnen versterken? Bovendien zou de link met jonge ontwerpers het stoffige imago van breien in één klap doen verdwijnen.” Om zijn plan te laten slagen zoekt Jip contact met een zorginstelling in Ommoord, Rotterdam.

overons1

De allereerste breiclub wordt als pilot project opgericht en samen met een aantal jonge enthousiaste ontwerpers gaan de oma’s van start! Het blijkt een succes. Vanuit de oudere generatie is er veel vraag naar een leuke ontmoetingsplek om hun hobby uit te voeren en de jongere generatie zit te springen om ambachtelijke handgemaakte producten. Op 19 juli 2011 is het zover, het idee wordt werkelijkheid en Granny’s Finest is officieel geboren.

Foto: Jos Kottmann
Foto: Jos Kottmann

Voorkomen van eenzaamheid

“Op de vraag voor wie ze breidde, had de dame geen antwoord. Ze had immers niet veel familie of kennissen meer om voor te breien. Het was haar hobby en slechts een manier om lekker bezig te blijven.”

Van de 75- tot 85-jarigen voelt bijna 50% zich eenzaam en naarmate men ouder wordt, neemt dit percentage verder toe. Ouderen voelen zich sneller eenzaam door een opeenstapeling van gebeurtenissen, zoals het overlijden van leeftijdsgenoten en het verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. Eenzaamheid kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals een verhoging van de bloeddruk, het stressniveau en de kans op een depressie.  (bron: RIVM, Volksgezondheidenzorg.info)

Granny’s Finest wil eenzaamheid onder senioren voorkomen en bestrijden. Door het organiseren van wekelijkse handwerkclubs worden senioren door het hele land samengebracht. Niet alleen worden er op de handwerkclubs nieuwe vriendschappen gesloten, ook komen de grannies in contact met blije klanten die van over de hele wereld bedankkaartjes toesturen.

Generaties verbinden en ambacht behouden

Breien verbindt! Granny’s Finest gelooft in de kracht van de samenwerking tussen jong en oud. Daarom geven we jonge ontwerpers graag de kans om relevante werkervaring op te doen en zo hun portfolio uit te breiden. De vernieuwde visie van de jonge ontwerpers en de handwerktechnieken waarover de grannies beschikken, resulteren in een unieke combinatie van ambacht en design. De grannies leerden al op vroege leeftijd de ambacht van het handwerken en velen hebben een achtergrond als coupeuse. Granny’s Finest streeft ernaar om ambacht te behouden en door te geven aan de jongere generatie.

Foto: Lysanne Wilkens
Foto: Lysanne Wilkens
IMG_4748_1

Duurzaam en Transparant

De materialen waar Granny’s Finest mee werkt worden met zorg uitgezocht. Er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van synthetische materialen en veelal gekozen voor natuurlijke garens van hoge kwaliteit. Zo houdt de wol die gebruikt wordt je warm, heeft het een zelfregulerend systeem waarbij de wolvezels geurtjes en transpiratievocht doorlaten en is het vuil- en vlekafstotend. Hierdoor hoeft het haast nooit gewassen te worden, af en toe luchten is al voldoende. Maar bij Granny’s Finest gaat duurzaamheid nog een stapje verder. Door te kiezen voor hoogkwalitatief materiaal en goede basisontwerpen gaan producten langer mee dan één seizoen, hierdoor treedt minder verspilling op. Naast een duurzaam karakter streeft Granny’s Finest ook naar transparantie. Elk product van Granny’s Finest bevat een persoonlijke groet van de granny die het gemaakt heeft. Zo weet jij precies wie met liefde jouw product gemaakt heeft en dat het gewoon van Hollandse bodem afkomstig is.

Daarnaast is Granny’s Finest lid van Social Enterprise NL, aanjager van de groeiende beweging van sociaal ondernemers die werken aan een economie waarin voor iedereen winst wordt gecreëerd. Lees hier meer over wat sociaal ondernemen inhoudt. Ook heeft Granny’s Finest het ANBI keurmerk (Algemeen Nut Beogende Instelling), conform de transparantie voorwaarden zijn hier onze gegevens te vinden.  

Voor vragen staan we ook altijd open, neem een kijkje bij onze Veelgestelde Vragen of neem contact op via info@grannysfinest.com