fbpx

Ons creatieve team bezocht de Salone del Mobile in Milaan, dé plek waar jaarlijks alle nieuwigheden op het gebied van design en interieur worden gelanceerd.

GF Online Magazine - Knitspiration op de Salone del Mobile1

Al eerder zagen we het werk van Sanne Ree Barthels tijdens de Dutch Design Week en we waren blij het weer aan te treffen tijdens de presentatie van de Design Academy in Milaan. Haar project ‘Appeltaart, schapendraad & krulpraat’ ontwikkelde ze in samenwerking met de bewoners en hulpverleners van verzorgingshuis ‘Vitalis, ‘t Vonderhof’. De drie verrijdbare settings die ze ontwikkelde bestaan uit een keukenblokje om een appeltaart te bakken, een rollatorbank met wol en breinaalden en een kapstoel. In deze herkenbare en intieme settings bleken de vrouwen met dementie zich goed op hun gemak te voelen waardoor er beter contact met ze gemaakt kon worden op een ongedwongen manier.

GF Online Magazine - Knitspiration op de Salone del Mobile2

Jules van den Langenberg besloot de dagactiviteiten in verzorginstehuizen opnieuw uit te vinden en te ‘restylen’. Met zijn project ‘The Medicine Called Fun’ legt hij nieuwe connecties tussen verschillende groepen en laat hij zien hoe design gebruikt kan worden om cultuur te cultiveren. Een voorbeeld hiervan is zijn bingo-stellage die in onderstaand filmpje gedemonstreerd wordt:

GF Online Magazine - Knitspiration op de Salone del Mobile3

GF Online Magazine - Knitspiration op de Salone del Mobile4

In dezelfde ruimte als waar de oud Design Academy studenten hun werk presenteerden waren ook het Zuiderzeemuseum en het TextielMuseum aanwezig. De twee musea gaven ontwerpduo Glithero de opdracht om een ​​project op het gebied van immaterieel erfgoed te creëren. Het duo weefde muziek met als basis de ponskaarten die in orgels worden gebruikt. Door de vertaling van de ene taal in de andere taal, creëerden ze een kijkje in de gesloten wereld van de vakman. Daardoor wordt indirect ook aandacht geschonken aan de houdbaarheid van kennis van vakmensen. Het resultaat vormde een filmische installatie die de samenwerking van de twee ambachtslieden en hun tools in beeld brengt. Ook de geweven stoffen werden getoond waarin de schoonheid van de ponskaarten met hun abstracte patroon zichtbaar zijn.

Een innovatief ontwerp troffen we aan bij Stone Island: het ‘Ice Jacket’ is geverfd met thermo sensitieve verf die reageert op temperatuur en daardoor van kleur verandert. Dit werd gedemonstreerd door de jassen op 4 graden in koelkasten te hangen. In onderstaande link is via een filmpje te zien wat er gebeurt wanneer er een warme hand op de koude stof gelegd wordt:

GF Online Magazine – Salone del Mobile 2014 – Stone Island

GF Online Magazine - Knitspiration op de Salone del Mobile5

Tot slot zijn de breisels gelukkig nog steeds niet weg te denken uit het interieur. Zo kwamen we breihoekjes, opbergmogelijkheden voor wol, kaarsen in de vorm van bollen wol en een schaap voor in het interieur tegen. Voor meer beeldmateriaal en de laatste updates zijn we te volgen op instagram: @grannysfinest

GF Online Magazine - Knitspiration op de Salone del Mobile6