Voor wie het gemist heeft of voor diegene die er wel bij was maar door de bomen het bos niet meer zag: wij verzamelden de highlights van de Dutch Design Week 2013! Maar dan wel vanuit het oogpunt van Granny’s Finest, want wat is er nou interessanter dan alles wat met breien, handwerk, wol, social design en grannies te maken heeft? Zie hier onze favorieten:

GF Online Magazine - DDW 2013

Sanne Ree Barthels ontwierp drie ‘contact settings’ met als doel het faciliteren van kwalitatief contact tussen vrouwen met dementie en zij die hen bezoeken. Haar project ‘Appeltaart, schapendraad & krulpraat’ ontwikkelde ze in samenwerking met de bewoners en hulpverleners van verzorgingshuis ‘Vitalis, ‘t Vonderhof’. De drie verrijdbare settings die ze ontwikkelde bestaan uit een keukenblokje om een appeltaart te bakken, een rollatorbank met wol en breinaalden en een kapstoel. In deze herkenbare en intieme settings bleken de vrouwen met dementie zich goed op hun gemak te voelen waardoor er beter contact met ze gemaakt kon worden op een ongedwongen manier.

GF Online Magazine - DDW 2013

De collectie ‘KnittID’ van Olga van Zeijl is een hedendaagse uitwerking van de historische visserstrui. Door middel van symbolen die gaan over smaak en interesse laat de ontwerpster het karakter zien van de trui-drager. Omdat culturen hun tradities verliezen en authenticiteit steeds moeilijker te vinden is ziet Olga haar KnittID truien als een manier om individualiteit te uiten temidden van toenemende globalisering en massaconsumptie. Iedereen is anders zegt ze, dus waarom zouden we dat niet laten zien?

GF Online Magazine - DDW 2013

In haar project ‘Grey Power’ laat Yoni Lefevre zien dat kleinkinderen hun opa’s en oma’s helemaal niet als grijs en oud zien maar juist als actieve mensen die nog midden in het leven staan. Door tekeningen van deze kleinkinderen uit te werken tot echte fotoseries wil Yoni op humoristische wijze een boost geven aan het imago van de oudere generatie. Aangezien vergrijzing door velen als een negatieve ontwikkeling wordt gezien wil Yoni benadrukken dat ouderen niet naast de zijlijn staan maar juist nog steeds van grote waarde zijn in onze maatschappij. Al gaat het alleen al om de kleur die ze toevoegen in het leven van hun kleinkinderen!

GF Online Magazine - DDW 2013

‘The Union of Striped Yarns’ is een onderzoek van Dienke Dekker naar complexe combinaties en herhalingen wanneer geweven wordt met gestreept garen. Vooral de combinaties die Dienke creëerde met alledaags afzetlint zijn verrassend.

Ook Myrthe Vial kiest er voor om materiaal op een ongebruikelijke en onvoorspelbare manier te gebruiken. Geïnspireerd op de oude mandenvlechttechniek uit Noordwolde ontwierp ze haar ‘Twined Copper Lamp’. In de lampenkap zit zo’n 48 uur vlechtwerk en 86 meter koper. Bekijk bovenstaand filmpje om te zien hoe dit in zijn werk gaat.

GF Online Magazine - DDW 2013

Met haar project ‘Crocheted Membrane’ (gehaakt vlies) vertaalt Sonja Bäumel wetenschappelijke data in gehaakte accessoires. Op deze manier visualiseert ze hoe we kleding zouden kunnen maken die reageert op onze lichaamstemperatuur en hoe de stof minder dik zou hoeven zijn op de plekken waar we minder warmte nodig hebben.

GF Online Magazine - DDW 2013

Made by Kriz blaast oude tupperware producten nieuw leven in door diverse onderdelen aan elkaar te haken met hennepgaren. Haar ‘HOOKED ON IT! Tupperware re-invented’ collectie bestaat uit vazen, schalen en lampen.

GF Online Magazine - DDW 2013

Xiao Li studeerde af aan het Royal College of Art in Londen met een pastelkleurige collectie waarin ze knitwear op een nieuwe manier wil presenteren. Door de structuur van breisels in silicone stof te stansen creëerde ze volumineuze kleding geïnspireerd op de silhouetten van Balenciage uit de jaren ’60.

GF Online Magazine - DDW 2013

Een hele poos geleden schreven we al eens op onze blog over Loes Veenstra. Deze Rotterdamse granny breide maar liefst 500 truien en om deze mijlpaal te vieren werd ze getrakteerd op een flashmob (bekijk de blog en het filmpje hier). Op initiatief van Christien Meindertsma en DNA Charlois werden alle truien gebundeld in een boek genaamd ‘Het verzameld breiwerk van Loes Veenstra uit de 2e Carnissestraat’. Als kroon op het werk van Loes Veenstra ontving het project tijdens de Dutch Design Week een heuse Dutch Design Award!

GF Online Magazine - DDW 2013

Vorig jaar studeerde ze er al mee af, maar ook dit jaar mochten de ‘Knitted Boyfriends’ van Noortje de Keijzer niet ontbreken op de Dutch Design Week. Noortje ontwierp haar eigen vriendje van wol om zo eenzaamheid tegen te gaan.

Hebben we toch nog iets gemist op de Dutch Design Week? Laat het ons weten, we horen het graag!