Een woonkamer vol met de prachtigste antieke stukken, souvenirs van verre reizen, een boekenkast beladen met bijzondere boeken en een tuin om ’s zomers lekker in weg te dromen. Zo ziet het huis van Mevrouw Thiels eruit. Een intelligente, nieuwsgierige vrouw met veel levenservaring en een eeuwige liefde voor ‘Queen.’
Betty Thiels, geportretteerd door Jos Kottmann.
Jeugd
Mevrouw Thiels beschrijft haar jeugd als iets waar ze met een warm gevoel op terug kijkt. Haar jeugd begint op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Waar nu Rotown is gevestigd, hadden haar grootouders vroeger het café-restaurant ‘Verguld Spinnenwiel’.
In 1950 verhuisde mevrouw Thiels naar Parkzicht. Haar vader had de hotelvakschool gedaan, maar zag niet zoveel in het overnemen van het café-restaurant van zijn ouders. Daarom verhuisde het hele gezin in 1956 van Parkzicht, waar mevrouw Thiels het wel gezellig vond, naar Zuid-Limburg. Hier had zij het echter minder naar haar zin en al snel kreeg mevrouw Thiels heimwee naar Rotterdam.
School, werk en veel verhuizen
Nadat zij haar studie HBS A had afgerond verhuisde zij dan ook zo snel mogelijk terug naar Rotterdam. Hier werkte zij enige tijd als au-pair, waarna zij naar Gouda verhuisde om bij de spoorwegen te gaan werken. Mevrouw Thiels had de wens als informatrice aan de slag te gaan, maar jammer genoeg was hier geen plek voor. Na het volgen van een verplichte cursus is zij daarom aan het werk gegaan als lokettiste. Nog steeds kent mevrouw Thiels alle steden van Nederland uit haar hoofd.
Na een korte periode begon het toch weer te kriebelen. Mevrouw Thiels miste het zuiden. Opnieuw pakte zij haar spullen om Rotterdam voor de tweede keer voor Zuid-Limburg te verruilen. Daar aangekomen solliciteerde zij naar de functie van hotelreceptioniste. Twee jaar later was de uitdaging ook hier weer vanaf en werd het tijd voor iets nieuws. Dit keer besloot mevrouw Thiels de grens over te gaan en nam ze een baan aan in een hotel in Duitsland.
Uiteraard hield het avontuur ook hier niet op. Mevrouw Thiels kreeg op een goede dag in 1965 een telefoontje met de vraag of zij in een watersportcentrum in Zeeland wilde komen werken. Omdat ze weer toe was aan een nieuwe uitdaging, zei ze volmondig “ja” en vertrok wederom.
Jeugdfoto’s van Mevrouw Thiels.
Liefde
In Zeeland leerde zij haar man kennen. “Hij verhuurde zeilboten in het watersportcentrum waar ik werkte. Ik had natuurlijk wel wat vriendjes gehad, maar dit was wel mijn eerste en enige grote liefde.” Omdat haar man Kunstgeschiedenis studeerde in Leiden, volgde mevrouw Thiels hem richting het noorden. In Noordwijk werd zij directie-assistente bij hotel ‘Huis ter Duin’. “Na ruim een jaar en drie maanden, het was inmiddels 1968, dacht ik: weg! Kort daarna zijn we gaan trouwen.”
Herinneringen en mooie momenten
“Mijn mooiste herinnering is het krijgen van mijn kind, mijn dochter.” Mevrouw Thiels is erg trots op haar dochter, die als studieadviseur werkzaam is op de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Andere mooie herinneringen hebben te maken met de reizen die mevrouw Thiels samen met haar man maakte. “Toen mijn man nog leefde, reisden we veel. Hij had veel kennis van alles wat met kunst te maken had, wat de reizen leuk en interessant maakten. Een van de vakanties waar ik de mooiste herinneringen aan heb, is Engeland. Daar hebben we prachtige kerken en musea bezocht. Als ik nu op vakantie ga, ga ik met mijn dochter, kleinkinderen en schoonzoon. Meestal gaan we dan naar Zeeland.”
Queen
Mevrouw Thiels is al fan van ‘Queen’ sinds 1976. Geen van de concerten die Queen in Nederland heeft gegeven, heeft zij gemist. Zoals iedere grote fan heeft mevrouw Thiels alle platen. Nog vaak luistert zij naar haar favoriete nummers ‘Somebody to love’ en ‘Radio gaga’. “Maar eigenlijk vind ik alle nummers even goed.” Niet alleen Mevrouw Thiels is met het ‘Queen’-virus besmet, ook haar dochter is een groot fan. In 2010 zijn zij samen nog naar een concert geweest.
Spullen
Om haar vinger draagt mevrouw Thiels een prachtige antieke ring uit de jaren ’30. “Die is van mijn moeder geweest. Mijn moeder heeft deze ring van mijn vader gekregen als geschenk.”
Over haar verzameling bordjes: “Deze bordjes zijn erg speciaal. De één heeft mijn man gekregen toen hij nog in Leiden werkte voor Monumentenzorg. De andere is van een hele lieve oude vriendin van mij die overleden is.”
Granny’s Finest
Mevrouw Thiels heeft leren breien van haar moeder. En omdat ze het altijd leuk heeft gevonden, vindt ze het erg fijn om naar Granny’s Finest te gaan. “Ik ben bij Granny’s Finest terecht gekomen toen mijn dochter een bord zag staan met daarop: ‘Grannies gevraagd met breiambities’. Ik dacht direct: dat lijkt me nou leuk! En dus ben ik gegaan en daar ben ik erg blij mee.” Mevrouw Thiels ziet Granny’s Finest als een ontzettende leuke ontmoetingsplaats, waar zij altijd met veel plezier naar toe gaat.
Als ik weer 21 zou zijn dan…
“Zou ik weer een oude eend kopen en dan lekker gaan toeren met die eend. Dat is zo geweldig, dat is nou echt leuk!”
Meer binnenkijkers zien en lezen? Klik dan hier!