fbpx

Granny Nel is een belangrijke kracht voor Granny’s Finest. Ze breit niet alleen sjaals en mutsen, maar is ook twee dagen per week vrijwilliger op het hoofdkantoor en is bovendien ook nog eens coördinator op de handwerkclub Soenda in Vlaardingen. Nel breit het hele jaar door, ongeacht regen of zonneschijn, haar handen zijn altijd in beweging. Breien is haar passie. Het leuke aan Granny’s Finest vindt ze dan ook dat ze dit met meerdere mensen kan delen. “Het heeft een sociaal aspect. Je zit met een aantal dames gezellig bij elkaar. Het gaat eigenlijk de eenzaamheid een beetje tegen hè. Je ontwikkelt nieuwe vriendschappen en bouwt een band op met de mensen” vertelt ze.

Nel tipte ons over pavlova, de nationale lekkernij uit Nieuw-Zeeland, alhoewel sommigen van mening zijn dat de pavlova typisch Australisch is. Over de afkomst van de pavlova zijn zogeheten ‘pavlova wars’ uitgevochten. Helen Leach, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Otago, Nieuw Zeeland, kwam in 2008 echter met het verlossende antwoord. In haar boek ‘The Pavlova Story’ bewijst ze dat het recept van de Pavlova – die overigens vernoemd werd naar ballerina Anna Pavlova – als eerste gepubliceerd werd in Nieuw-Zeeland.

Met het verre land aan de andere kant van de wereld heeft Nel een speciale band. “Ik heb daar familie en vrienden wonen. Toen mijn ouders net getrouwd waren hebben ze op het punt gestaan om naar Nieuw-Zeeland te emigreren. Op het laatste moment ging dat niet door. Ik had er dus in principe geboren kunnen worden.” Ze is er inmiddels al een keer of zes geweest. “Na een bezoek ben je verkocht. De natuur is geweldig en de levensstijl is heel ontspannen. Mensen accepteren je zoals je bent en niet om wat je bent. En als iets er vandaag niet van komt, dan is er morgen wel weer een dag.”

Pavlova doet Nel aan die momenten denken. “Het is ontzettend lekker. De basis is opgeklopt eiwit, fijne suiker, maïzena en wat azijn. Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn, en niet te vers. Het geheel klop je stijf op, gaat in de oven en als het dan goed is afgekoeld haal je het eruit.” Het lekkerste aan pavlova vindt Nel dat het knapperig van buiten en zacht van binnen is. “Een beetje zoals witte schuimpjes. Het is moeilijk uit te leggen, maar het is gewoon erg lekker. Dat snap je als je het zelf een keer hebt gegeten!”

Zelf houdt Nel de pavlova het liefste lekker eenvoudig met wat slagroom en fruit naar keuze. Foodblogger Ingrid Hofstra gaf haar eigen draai aan het traditionele recept en voegde een frisse lemon curd toe. Voor wie gelijk aan de slag gaat met dit lekkere recept nog een laatste tip van Nel: “Houd er rekening mee dat iedere oven anders is. Sommigen laten de pavlova de hele nacht in de oven afkoelen om te voorkomen dat hij inzakt wanneer je hem er te vroeg uit haalt. Experimenteer en kijk wat voor jou het beste werkt!”

Pavlova
(voor zes mini pavlova’s of één grote)

Ingrediënten
4 eieren (middelgroot)
1 cup fijne kristalsuiker
3 theelepels maïzena
1 theelepel (appel)azijn

Voor de lemon curd (optioneel):
2 eieren
1 cup fijne kristalsuiker
120 ml vers citroensap
rasp van 1 biologische citroen
150 gram koude, ongezouten boter (in blokjes gesneden)

Methode
1.Verhit de oven voor op 150 graden Celsius. Voeg de eiwitten toe aan een vetvrije kom. Bewaar het eigeel van 3 eieren in een aparte kom. Klop (met een handmixer) de eiwitten stijf totdat je zachte pieken krijgt.
2.Voeg langzaam de suiker toe en ga door met mixen totdat je een stijf, glanzend mengsel hebt. Doe de maïzena en de azijn erbij en spatel het erdoor.
3.Schep het geheel op een bakplaat bekleed met bakpapier en zorg dat het een ronde vorm heeft. Als alternatief kun je het mengsel in een spuitzak scheppen. Knip het onderste gedeelte eraf zodat je een opening hebt met een diameter van ongeveer 1,5 – 2 cm. Maak hiermee zes kleinere pavlova’s.
4.Schuif de bakplaat in de oven en bak de pavlova gaar in 55-60 minuten. Open de oven op een kier en laat de pavlova tenminste 40 minuten afkoelen.
5.Ondertussen maak je de lemon curd (ook wel citroen wrongel). Voeg aan het eigeel van de drie eieren nog twee eieren (inclusief eiwit dus) toe. Doe alle overige ingrediënten voor de curd op de boter na in de kom. Roer goed.
6.Giet het over in een steelpannetje en verwarm het op middelhoogvuur. Blijf een minuut of twee goed roeren, zodat de suiker oplost.
7.Zodra dat is gebeurd, zet je het vuur laag en voeg je de boter toe. Roer nog 5 minuten goed door en haal de pan van het vuur. Haal de curd door een zeef en giet het in een schone, afsluitbare, glazen pot. Laat de deksel er nog even vanaf zodat het geheel kan afkoelen. Zet het zodra het is afgekoeld, afgesloten in de koelkast.
8.Decoreer de pavlova met lemon curd en aardbeien zodra deze is afgekoeld. De pavlova is het lekkerst als je hem meteen opeet. Lukt dat niet (en dat is vrij logisch), bewaar hem dan in de koelkast, net als de lemon curd.

Tekst en Fotografie: Ingrid Hofstra – Let’s Talk Evergreen