Geschiedenis

In 2009 tijdens een bezoek aan zijn opa in het verzorgingstehuis, raakte Niek in gesprek met een dame die fanatiek zat te breien. “Uit interesse vroeg ik haar wat ze aan het maken was en voor wie. Een sjaal, of misschien een hondendekje, ze had eigenlijk nog geen idee. Ook op de vraag voor wie ze het maakte had de dame geen antwoord, ze had immers niet veel familie of kennissen meer om voor te breien. Het was haar hobby en slechts een manier om lekker bezig te blijven.”

Het begon al wat kouder te worden en Niek besefte zich dat er eigenlijk niets fijner is dan een door oma gebreide sjaal. “Diezelfde dag nog ging ik samen met mijn eigen oma naar de wolwinkel. Met de juiste wol en het ambacht van mijn oma was daar een paar weken later een met de hand gebreide sjaal. Achteraf gezien de eerste Granny’s Finest sjaal.”

 

Niek en opa

 

Het warme gevoel van een met de hand gebreide sjaal door oma sprak ook Jip aan, een oud klasgenoot en goede vriend van Niek. Het inspireerde hem zó dat hij besloot voor zijn afstuderen hier een bedrijfsplan over te schrijven. “Om dit plan te laten slagen zocht ik contact met een zorginstelling in Ommoord, Rotterdam. Het bleek een goede bron te zijn, want later werd dit de eerste Granny’s Finest club.” De jongere zus van Jip studeerde aan de kunstacademie en het viel Jip op dat deze jonge creatieve studenten mooie dingen konden maken, maar de kennis misten om dit goed aan de man te brengen. “Ik dacht: wat als deze twee disciplines elkaar konden versterken? Bovendien zou de link met jonge ontwerpers het stoffige imago van breien in één keer doen verdwijnen.”

Terwijl Jip het plan schreef studeerde Niek in modestad Milaan en zag daar hun idee bevestigd in het modebeeld. Bij terugkomst was Jip inmiddels met vlag en wimpel afgestudeerd. “We besloten ons in te schrijven voor de Rotterdamse ondernemerswedstrijd ‘The Enterprize’. Deze wedstrijd wonnen we uiteindelijk niet, maar bij de volgende competitie was het wel raak met een tweede plaats tijdens “The Great Challenge”. Dankzij de hoeveelheid positieve reacties was voor ons de conclusie snel getrokken: ‘We gaan het gewoon doen’! Na deze ervaring werd op 19 juli 2011 Stichting Granny’s Finest officieel opgericht.

 

Jip en Niek