Breien is de core business van Effio en van Granny’s Finest. Effio is fameus om haar exclusief in Italië gebreide designsokken in spetterende kleurstellingen. Granny’s Finest is fameus om haar breiende oma’s die exclusieve accessoires maken. In een unieke samenwerking introduceren we nu kleurrijke kasjmierwollen sokken die gebreid zijn in Italië. En wij introduceren geitenwollen sokken die gebreid zijn door opa Leo. Geen oma’s? Nee, voor deze unieke samenwerking hebben we een breiende opa gevonden: de 88-jarige Leo Samuel van Leeuwen.

“IK HEB EEN FASCINATIE VOOR ALLES WAT BEWEEGT”

EFFIOxGRANNYSFINEST-Leo-geitenwollensok (1) 

Geitenwollen sokken: Leo Samuel is geen man van woorden maar van daden. In zijn werkzame leven was hij boordwerktuigkundige bij KLM (vloog o.a. de DC3 Dakota van en naar Oost-Indië) en had hij jarenlang een autogarage in Heerhugowaard. Zijn vrouw ging in de zeventiger jaren breimachines verkopen. Leo Samuel vond dat, met zijn fascinatie voor alles wat beweegt, fantastisch. Één machine hield hij zelf: de befaamde Zwitserse Passad. Op verzoek van Effio en Granny’s Finest zette hij zijn machine weer aan om ouderwetse geitenwollen sokken te fabriceren. In één dag tijd met één bol wol rolde er de afgelopen weken een geitenwollensok van zijn geliefde breimachine. In een limited edition zijn deze nu verkrijgbaar inclusief een persoonlijke tekst van Leo Samuel: ‘met liefde en aandacht voor u gebreid, een nieuw initiatief, omdat het daar in het leven nóóit te laat voor is.’

de zelfgemaakte klok van Leo

Een kunstwerk: de wandklok waaraan Leo Samuel vijf jaar bouwde. Al het houtwerk en het uurwerk bouwde hij zelf. De familie was erg enthousiast over zijn prestatie. Er volgde daarom nog enkele wandklokken voor familieleden. Oefening baart kunst: de vervolg exemplaren werden in twee jaar tijd per klok gebouwd.

“HET IS NIET NODIG EENZAAM TE ZIJN. JE MOET BEZIG BLIJVEN, DAT IS HET VOORNAAMSTE”

Zijn tijd als boordwerktuigkundige bij KLM: ‘Wat zit de mens toch raar in elkaar. Maar ja, wat wil je? Die is ook in maar één dag gemaakt.’ Een fameuze uitspraak van de 88-jarige Leo Samuel van Leeuwen toen Joost van Beek (Effio) en Niek van Hengel (Granny´s Finest) bij hem op bezoek kwamen. Een man vol anekdotische verhalen en levenswijsheden. Neem zijn tijd als boordwerktuigkundige in dienst van KLM. Hij was gestationeerd in Oost-Indië. Leo verhaalt over de oorlog in Oost Indië en de tijd daarna. Hij vloog in heroïsche kisten als de Dakota en vervoerde niet alleen mensen en vracht maar ook een keur van dieren. Hilarisch is het verhaal over de Olifant. ‘De olifant moesten we vijf dagen koest houden in het vliegtuig. Hij mocht immers niet al stampend de vloer uit het vliegtuig slaan. Om die reden paste we een beproefde methode toe: we bonden een kip kort aan zijn voorpoten. De olifant was bang deze te vertrappen en bleef vijf dagen lang stokstijf staan.’

de Dakota aan het dak Leo

Leo Samuel van Leeuwen

de breimachine van Leo

het sokpatroon van Leo

Breimachine: De vrouw van Leo Samuel werkte in de textiel als winkelverkoopster. In de jaren zeventig startte zij een levendige handel in breimachines. Leo Samuel was natuurlijk direct gegrepen door de ingenieuze technieken die schuil gingen achter deze machines. Hij leerde de machines van binnen en buiten kennen en gaf met groot enthousiasme samen met zijn vrouw les in het breien op deze machines. Zo leerde hij alle finesses van het breien en in het bijzonder van het breien van sokken. Zijn lievelingsmachines heeft hij gehouden: de Zwitserse Passad. Hij breide geitenwollen sokken voor de hele familie. Toen de familie voorzien was, breide hij sokken voor het hele dorp. En nu breit hij op verzoek van Effio en Granny’s Finest voor heel Nederland. In één dag tijd tovert hij één bol wol om in een fraai paar geitenwollen sokken. ‘Ik verspil geen draad’.

‘MET LIEFDE EN AANDACHT VOOR U GEBREID, EEN NIEUW INITIATIEF, OMDAT HET DAAR IN HET LEVEN NÓÓIT TE LAAT VOOR IS.’

Het moet leuk zijn: Leo Samuel maakt zich niet druk. Als het een kwestie van moeten wordt, hoeft het niet van Leo Samuel. Daar heeft hij simpelweg geen zin in. ‘Ik doe alleen dingen waar ik zin in heb. Altijd gedaan. En ik vind het leuk om op zijn tijd lekker geitenwollen sokken te breien.’ De geitenwollen sokken zijn daarom ook maar beperkt in oplage (limited edition noemen we dat). En als Leo Samuel weer zin heeft, komt er weer een beperkt aantal bij.

Klik hier om naar de sokken in de webshop te gaan.

Effio x Granny's Finest - geitenwollensok van opa Leo Samuel van Leeuwen
Effio x Granny's Finest - geitenwollensok van opa Leo Samuel van Leeuwen
Effio x Granny's Finest - geitenwollensok van opa Leo Samuel van Leeuwen