Wol, wol, wol! Dat is de conclusie na een dagje inspiratie opdoen tijdens de Modefabriek! De Modefabriek is de modebeurs van Nederland waar alle merken hun nieuwe collectie (nu winter 2012/2013) presenteren aan inkopers en stylisten.
Heerlijk om een dagje inspiratie op te doen en de trends te spotten. En dan is het erg leuk om te zien dat Granny’s Finest goed bezig is 🙂
- Leer en wol zijn onwijs populair bij alle merken. Mooi om te zien dat er veel aandacht is voor natuurlijke materialen. Mooie combinaties van leer en suède met wol. Of zijde met wol. De luxe zit hem echt in de materialen.
- Veel grove breisels! In soepel vallende vormen.
- Met alle collecties bij elkaar krijg je ook een mooi overzicht qua kleuren. Het is een verzameling van prachtige, intense kleuren. Veel diepe en warme tinten zoals dennengroen, donker kobaltblauw, wijnrood, okergeel, roest oranje/bruin en aardetinten.
Groen is duidelijk een belangrijke kleur, zowel in de collecties als bij het modepubliek. Maar ook ‘groen’ als thema.
MINT
Nieuw onderdeel op de Modefabriek is MINT, een hip gedeelte waar duurzaamheid en design mooi samenkomen: duurzame mode. Of zoals ze zelf zeggen: “MINT presenteert de toekomst van mode: gemaakt met respect voor mensen en onze omgeving, zonder concessies op het gebied van stijl”.
Met een selectie van twintig merken wil MINT laten zien dat eerlijk geproduceerde mode niet langer een niche product is.
Naast alle grote merken met grootse stands, luxe hapjes, prosecco en veel verkopers, was MINT wel een feestje van kleine, mooie merken met een verhaal, jonge ontwerpers, overheerlijke, oganic hapjes van de pop-up Picknick Rotterdam bar en een relaxt muziekje van mevrouw dj.
Enkele merken op MINT: A Question Of, Elementum, Elsien Gringhuis, Format, L’Herbe Rouge, MLY, Monkee Genes, OAT Shoes, olsenHaus – Pure Vegan, O My Bag, People Tree, RoyalBLUSH, STAT, Studio JUX, Twin Couture en Underprotection.
Studio JUX
Een Nederlands modemerk met een bijzonder verhaal. Een paarse man. Dat is wat haar kijk op mode heeft veranderd. Toen modestudent Jitske Lungren tijdens een studiereis naar India een man ontmoette die zelf compleet paars was geworden, net als de kleding die hij verfde, dacht ze: dit is niet mijn idee van mode. “Fashion should be fun!”
Dit moet anders kunnen. Ze startte een eigen, eerlijk modelabel met een fabriek in Nepal, waar ze nu woont om alles te coördineren en toe te zien op de naleving van eerlijke arbeidsomstandigheden.
De collecties zijn gemaakt van natuurlijke materialen en gerecyclede materialen. Zo wordt bijvoorbeeld zijde en cashmere gecombineerd met biologisch katoen en bamboe.
Net als bij Granny’s Finest, kun je van je aankoop zien wie het gemaakt heeft d.m.v. een nummer in het label!
http://www.studiojux.com/handshake/uma-chaudhary/
OAT shoes
Een prachtig voorbeeld van sustainable fashion is OAT Shoes. Niet alleen het verhaal, maar ook de presentatie laat zien dat duurzame mode al lang niet meer ‘geitenwollensokken’ hoeft te zijn.
Een volledig bio-afbreekbare sneaker, dat is wat Christiaan maats van de TU Delft heeft ontworpen.
Zijn je sneakers afgetrapt? Dan begraaf je hem in de aarde en zullen er bloemen uit groeien! Geen giftige sporen, maar een compleet recyclebare schoen.
Elsien Gringhuis
Elsien Gringhuis is een jonge, Nederlandse modeontwerpster die veel prijzen wint met haar bewuste en duurzame benadering van mode. Ze won o.a. de eerste Green Fashion Competition (2011), een initiatief van Amsterdam International Fashion Week (AIFW) en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
Het ontwerpprincipe van Elsien Gringhuis is gebaseerd op duurzaamheid. Haar collecties zijn draagbaar en functioneel, modieus en hebben een lange levensduur door de hoge kwaliteit. Ze gebruikt zo min mogelijk stukken patroon, waardoor er minder sprake is van afval tijdens de productie. Ze gebruikt materialen met een eco certificaat en/of fair trade label, zoals handgeverfde zijde, bamboo wol en katoen.
Mode is mooi, maar helaas soms ook oppervlakkig en overladen met een gelikt marketingverhaal en weinig respect voor de mensen die het maken. Gelukkig is er een steeds groter groeiende groep mensen die kritisch kijkt naar de producten om zich heen. Ook op het gebied van mode. Ze willen weten wat ze dragen, waar het vandaan komt en of het op een eerlijke manier geproduceerd is. MINT maakt deze tendens op een mooie manier inzichtelijk.
Het is de frisse en eerlijke benadering van mode die deze merken zo bijzonder (en houdbaar!) maakt. Zij geven het goede voorbeeld. En nu hopen dat dit de inkopers van Nederland inspireert…