Toen Petra de Haas langs de winkel van Granny’s Finest liep, dacht ze: ‘Dat is iets voor mijn moeder!’ Al snel nam ze haar 87-jarige moeder Paula mee naar de breiclub in het centrum van Rotterdam. Paula sloot zich aan bij de breiclub en ook Petra wilde graag haar steentje bijdragen als vrijwilliger. Elke donderdag is Petra in de winkel aanwezig als gastvrouw en op vrijdag is Paula te vinden bij de breiclub in het centrum.

Portret Paula de Haas Portret van Paula de Haas door Jos Kottmann

Niet alleen breien is een gezamenlijke hobby van de dames, ze hebben ook een grote passie voor koken. Paula’s bijzondere achtergrond zorgde ervoor dat ze veel van Thais koken afweet. Als jong meisje werd Paula geadopteerd door een Thaise prins en prinses waardoor ze opgroeide in een paleis in Bangkok. Hier was ze vaak stiekem in de keuken te vinden en keek ze mee met de koks.

Later ontmoette ze haar Nederlands-Indische man in Indonesië. In 1955 besloten ze om met het passagiersschip ‘De Oranje’ Nederlands-Indië te verlaten en zich in Nederland te vestigen. Petra groeide in Nederland op en beheerst de Indische taal niet, maar ze leerde van haar moeder wel hoe ze Thaise gerechten kan koken. Speciaal voor dit magazine doken moeder en dochter in een traditioneel Thais kookboek uit de jaren ’70 om met ons een bijzonder recept te delen.

Grannys Finest Magazine Online - Paulas tropische traktatieTraditioneel Thais kookboek uit de jaren ’70

Normaal gesproken krijgt Paula’s bezoek een lekkere plak zelfgemaakte Hollandse cake voorgeschoteld. Deze keer besloten Paula en Petra echter voor een exotische variant te gaan: een Thaise cake uit het traditionele Thaise kookboek.

Ingrediënten:
Perssinaasappelen (1dl geperst)
Rozijnen (1 ons)
Walnoten (ongezouten 1 ons)
Ananas in stukjes gesneden, vers of gedroogd (50 gram)
Mango in stukjes gesneden, vers of gedroogd (50 gram)
Kruidnagel (gemalen, halve theelepel)
Kaneel (1 theelepel)
Vijfkruidenpoeder (1 theelepel)
Eieren (3 stuks)
Witte basterdsuiker (100 gram)
Patentbloem (500 gram)
Baking soda (1 theelepel)
Roomboter (150 gram)

Granny's Finest Magazine Online - Paulas tropische traktatieFotografie door Koen van den Berg en styling door Joline van den Oever

Bereiding:
Doe de rozijnen met het sinaasappelsap in een pan en breng deze aan de kook op een laag vuurtje. Laat het geheel inkoken tot het sap volledig is opgenomen in de rozijnen (ongeveer 5 minuten). Roer tussendoor af en toe om. Haal de pan vervolgens van het vuur en hou het geheel nog even apart.

Grannys Finest Magazine Online - Paulas tropische traktatie

Mix ondertussen de boter tot een zachte massa. Voeg de suiker toe en vervolgens één voor één de eieren. Voeg daarna de bloem en de baking soda toe.

Grannys Finest Magazine Online - Paulas tropische traktatie

Mix het geheel goed door elkaar en voeg dan alle ingrediënten inclusief het rozijnenmengsel toe. Meng alles met de hand door elkaar.

Grannys Finest Magazine Online - Paulas tropische traktatie

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier. Verdeel het mengsel over het bakblik en laat het geheel ongeveer 60 minuten in de oven bakken.

Grannys Finest Magazine Online - Paulas tropische traktatie

Laat de cake als hij klaar is eerst even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Eet smakelijk!

Grannys Finest Magazine Online - Paulas tropische traktatie