Al haar hele leven is granny Paula een keukenprinses, letterlijk, want nog geen jaar na haar geboorte in 1926 werd ze geadopteerd door een Thaise prinses. Die nam haar mee naar Thailand, naar haar grote paleis in Bangkok. Paula groeide daar op in het gesloten binnenpaleis. Het was een tijd van overvloedige rijkdom, maar ook van een grote eenzaamheid. Als jong meisje hing Paula vaak stiekem rond in de keuken van het paleis en keek ze hoe de koks te werk gingen.

Voor Paula is koken een uitkomst. Even vergeet ze dat ze op leeftijd is, ze rent bijna door de keuken. Haar kookstijl is een mengelmoes van Thais, Indisch en Nederlands. Dat betekent een pittige én subtiele keuken. Voor Paula kan het eten trouwens niet pittig genoeg zijn. Ze eet rawits, kleine hete pepertjes, alsof het om dropjes gaat. Tot de belangrijkste ingrediënten in haar keuken behoren naast knoflook en ketjap, ook vissaus en sesamolie. Haar slijpsteen, stamper, vijzel en houten lepels zijn haar belangrijkste keukenmaterialen.

De tip van granny Paula is een simpele:
“Je moet veel experimenteren met ingrediënten in de keuken en vooral ruiken en proeven.”

Twee jaar geleden stond er al eens een recept van granny Paula in ons magazine. Sindsdien lijkt de kookcarrière van de inmiddels 90-jarige Paula een vlucht genomen te hebben. Door haar trotse familie werd ze in 2015 opgegeven voor het televisieprogramma ‘Zoals Alleen Oma Dat Kan’ van 24Kitchen. Samen met chefkok Danny Janssen kookte ze de sterren van de hemel en zorgde ze ervoor dat de kijkers watertandend voor de televisie zaten bij het zien van haar Thaise recepten. Later volgde er een kookboek, vernoemd naar het gelijknamige televisieprogramma. In dit kookboek deelt Paula maar liefst 9 overheerlijke gerechten uit haar rijsttafel. Eveneens stond ze onlangs te schitteren op het podium van het Food Lovers Weekend van 24Kitchen. Inmiddels is Paula een beroemde granny geworden; ze wordt door kookfanaten herkend, gevraagd met hen op de foto te gaan en het kookboek te signeren.

Paula’s pittige makreelschotel

Uit het succesvolle kookboek ‘Zoals Alleen Oma Dat Kan’ delen we graag het recept van Paula’s pittige makreelschotel, ook wel ‘Sajur Mangut’.

Deze sajur is gemaakt van verse makreel met rode en groene peper. Best wel pittig dus, dit visgerecht. Het was het favoriete gerecht bij Paula thuis toen haar man Ventje nog leefde. Nu, decennia na het overlijden van haar man, maakte Paula dit recept nog één keer.

Bijgerecht: 4 personen
Bereiden: ca. 30 minuten + 1 uur wachten
Benodigdheden: bakpapier

Ingrediënten
4 sjalotten
3 teentjes knoflook
2 rode pepers
2 groene pepers
2 verse makrelen zonder kop
1 el gerapste kokos
300 ml warm water
1 cm laos kruid
zonnebloemolie
1 tl asem, tamarindepasta
1 tl suiker

Bereiden
Verwarm de over voor op 180 graden. Pel en snijd de sjalotten en knoflook fijn. Halveer de pepers in de lengte, verwijder de zaadjes en snijd de pepers fijn. Leg de makrelen op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 15 minuten in de oven. Draai de makrelen om en bak nog eens 15 minuten. Week de kokos circa 15 minuten in het water. Snijd de laos fijn. Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan en bak de knoflook lichtbruin. Voeg de pepers, sjalotten en laos toe, schenk het kokoswater erbij en breng aan de kook. Voeg de asem, suiker en een beetje zout toe en kook tot de suiker is opgelost. Dompel de makrelen onder in het sausje en stoof alles circa 10 minuten. Haal de makrelen uit het vocht en leg ze in een diepe schaal. Laat de saus nog even inkoken en schenk daarna over de makrelen.

Het kookboek ‘Zoals Alleen Oma Dat Kan’ is voor € 24,95 te bestellen via bruna.nl