Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen opent op 22 mei een nieuwe presentatie over handwerktechnieken. In de tentoonstelling Hand van de maakster zien en voelen bezoekers de mooiste handwerkstukken en maken zij kennis met de maaksters zelf. Daarnaast presenteert het museum een collectie van ruim tachtig merk- en stoplappen van rond de Zuiderzee, waarvan een aantal nooit eerder te zien is geweest. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling organiseert Crafts Council Nederland in het museum een expertweekend, een masterclass en een inspiratiedag.

Alledaagse taak
Handwerken was door de eeuwen heen een alledaagse taak voor meisjes en huisvrouwen. Het vormde een onmisbaar onderdeel van het huishouden; er moest kleding gemaakt en versteld worden voor het gezin. Vroeger werd er gehandwerkt om een bruikbaar eindproduct te maken. Jonge meisjes begonnen al vroeg met het samenstellen van hun uitzet, zij maakten zelf de verschillende onderdelen waaruit deze uitzet bestond. In 1878 werd handwerken een verplicht vak op school voor meisjes.

Granny's Finest ZuiderzeemuseumLinks: streekdracht door Ineke van Galen, rechts: Valentino SS2015 via style.com

Word de maker van nu
Samen met het Zuiderzeemuseum ontwikkelde Crafts Council Nederland (CCNL) een toegankelijk activiteitenprogramma waarin de beginselen van weven, borduren en vouwen aan de orde komen. Ga zelf aan de slag met verschillende technieken in het atelier van de tentoonstelling en word de maker of maakster van nu. Via de website van Crafts Council Nederland kunnen liefhebbers zich inschrijven voor speciale masterclasses. Deze bestaan uit een expertweekend rondom de Marker handwerktechnieken, een dag over de basistechnieken van het smokken en een dag voor mensen die een eigen rode schoollap willen ontwerpen en borduren. Er wordt per masterclass een verschillende financiële bijdrage aan de deelnemers gevraagd.

Expertweekend rondom de Marker handwerktechnieken
12, 13, 14 juni 2015

Masterclass vouwen en plooien: smokken!
20 juni 10.00 – 17.00 uur

Inspiratiedag borduren rode school merklapje
27 juni 10.00 – 17.00 uur