Het viel Anne Dijkhorst op dat een grote groep mensen die ouder worden het ‘oud worden’ opnieuw aan het uitvinden zijn. Deze mensen staan nog midden in het leven: actief, levenslustig, maar vooral nog jong van geest. Ze noemde hen ‘Youngsters‘, een kleurrijke diverse groep die niet zomaar in een hokje te plaatsen zijn. Deze subcultuur kan ook wel als de ‘hipsters’ onder de ouderen worden gezien. Door middel van een reizende fototentoonstelling, een fotoboek én een documentaire bracht zij deze groep mensen in beeld en gaf daardoor een hele nieuwe kijk op het ouder worden van nu.

GF online magazine - De YoungstersAnne Dijkhorst met één van de geportretteerde Youngsters: de 70-jarige Mathilde

De tentoonstelling is nog een weekje te zien in galerie Qlick Editions in Amsterdam (Gerard Doustraat 134, t/m 23 november ’13). Hierna reist de tentoonstelling weer verder naar een op dit moment nog onbekende locatie. Voor wie er liever even goed voor gaat zitten is er ook het 160 pagina’s tellende fotoboek, online te bestellen voor € 19,95 via deze link of bekijk een aantal pagina’s in het digitale voorbeeld hieronder:

GF online magazine - De Youngsters
De drie youngsters uit de documentaire

De bijbehorende documentaire is een verlengstuk van het fotoboek dat 30 portretten telt. In de documentaire worden drie van de geportretteerde Youngsters op de voet gevolgd. Hoe kijken zij tegen ouder worden aan? Wat inspireert hen en waar halen ze voldoening uit? Bekijk hieronder de trailer van de documentaire en vertel ons hoe ‘Youngster’ jij bent!