Visserstruien uit 40 verschillende vissersplaatsen, een prachtig boek geschreven door Stella Ruhe, een eerbetoon aan de visserstrui. Een trui die zijn naam te danken heeft aan de vissers die deze truien, die door hun vrouw gemaakt werden, droegen om de kou te trotseren tijdens hun reizen. Als we Ruhe mogen geloven stammen de eerste visserstruien uit 1875, dit was tevens ook het begin van onze hedendaagse wollen trui. Voor deze tijd werd wol alleen gebruikt voor onderhemden en accessoires als mutsen en sokken.

Granny's Finest Magazine Online - Visserstruien

In de jaren 50 verdwenen de visserstruien helaas uit het bestaan van het vissersleven. Door de toenemende welvaart hadden vrouwen geen zin meer om te breien. Inmiddels heeft breien zijn populariteit grotendeels weer teruggewonnen. Voor Ruhe een mooi moment om een onderzoek te starten naar de visserstrui. Want naast de mooie verhalen waarmee deze truien gepaard gaan, zijn het ontzettend mooie truien, gebreid met oog voor detail!

Granny's Finest Magazine Online - Visserstruien

Granny's Finest Magazine Online - Visserstruien3

In het boek van Ruhe lees je over de achtergronden van de verschillende truien, afkomstig uit diverse vissersdorpjes. Daarnaast heeft ze de oude patronen van de visserstruien nieuw leven ingeblazen, ook deze zijn terug te vinden in haar boek.
Nieuwsgierig naar deze opnieuw gebreide visserstruien? Je hebt van 5 oktober tot 31 december 2013 de tijd om deze te aanschouwen in het Katwijks Museum.