Op 28 en 29 januari reisden we af naar Florence voor de garenbeurs ‘Pitti Filati‘. Tijdens deze twee-jaarlijkse beurs laten – veelal Italiaanse – leveranciers zien wat ze te bieden hebben op het gebied van handwerk- en machinegarens. Wij bezochten de beurs met als doel nieuwe kleuren en materialen te vinden voor onze collecties voor herfst/winter 2017/2018. Omdat er een lange testfase voorafgaat aan het ontwikkelen van onze producten moeten we er dan ook op tijd bij zijn met het kiezen van onze materialen en kleuren. Een beetje spannend is het dan ook wel, om nu in 2016, al te gaan inschatten wat men gaat dragen in de herfst en winter van 2017 en 2018!

Granny's Finest_Pitti Filati Jan 2016_1

Granny's Finest_Pitti Filati Jan 2016_2Tijdens onze zoektocht hielden we diverse vragen in ons achterhoofd. Denk hierbij aan:
– Met welke materialen werken onze grannies graag? Waar is nog vraag naar?
– Zijn de materialen van goede kwaliteit en verantwoord geproduceerd?
– Wat vinden de dragers van onze producten mooi? Waar is vraag naar vanuit hen?
– Welke kleuren gaan we zien de komende tijd?

We waren blij te zien dat we qua kleurenpalet een periode van ‘verlichting’ (letterlijk) in lijken te gaan. We zagen veel mooie lichte tinten, zowel pastelkleuren als ‘nude’ tinten en een uitgebreid spectrum aan diverse soorten roze. Goed nieuws voor onze grannies, want veel van hen geven de voorkeur aan breien met lichte kleuren. Niet alleen is dit beter te zien op een schemerige avond, ook voor hen met een verminderd gezichtsvermogen is het de meest prettige optie om mee te breien of haken.

Het liefste werken onze grannies met hoog kwalitatieve garens, dit voelt merkbaar beter aan en levert een luxueus eindproduct op om trots op te zijn. Daarom hebben we vooral gekeken naar natuurlijke garens van 100% scheerwol, 100% merinowol en combinaties van wol, zijde, alpaca en kasjmier. Voor degenen – zowel granny als drager – die last hebben van een wolallergie zijn we gaan kijken naar niet-dierlijke garens zoals katoen. Niet alleen katoen bleek een optie te zijn, tegenwoordig worden er ook garens gemaakt van bamboe, mais en zelfs melk! Dit soort luchtige garens zijn overigens ook erg interessant voor mogelijke toekomstige zomercollecties. Daarnaast was het goed om te zien dat er steeds meer rekening gehouden wordt met duurzaamheid en het milieu. Zo zijn verscheidene leveranciers al bezig met het kleuren van hun materialen op natuurlijke manieren, zoals bijvoorbeeld door middel van het gebruik van kruiden:

Granny's Finest_Pitti Filati Jan 2016_3

PF78_SpazioRicerca_001

Ook tijdens de expositie ‘Materiality‘ werd aandacht besteed aan het milieu. In deze expositie werden 10 trends getoond op het gebied van kleuren, texturen, materialen en technieken. Eén van de opvallendste trends was ‘Poly-Mer’, een kleurrijk thema, geinspireerd op een zee – of beter gezegd – een oceaan aan plastic. De hoeveelheid aan plastic afval in de zee is naast een probleem ook een inspiratiebron. Onderzoekers, kunstenaars, designers en activisten zijn druk bezig om dit afval uit de zee te halen en te recyclen tot nieuwe materialen, zoals onder andere garens. Vanuit deze trend wordt dan ook voorspeld dat we veel meer ‘plastic’ gaan dragen, gecombineerd met de traditionele natuurlijke garens.

Granny's Finest_Pitti Filati Jan 2016_7

Wat dan precies de nieuwe kleuren en materialen zullen zijn die we in de toekomst gaan gebruiken? Daar gaan we ons de komende tijd over buigen en hier (mede dankzij de inspiratie van Pitti Filati) nog dieper op induiken. Voorlopig houden we dit dus nog even voor onszelf. Maar volg je ons op Facebook, Instagram of Twitter? Dan zul je weten dat we hier af en toe nog wel eens kleine tipjes van de sluier oplichten..! Meer zien? Bekijk dan het beeldverslag hieronder en vertel ons vooral wat jij graag zou willen zien in onze nieuwe collecties!

Granny's Finest_Pitti Filati Jan 2016_Jessica LeclereOntwerpster Jessica Leclere toonde haar innovatieve gebreide ontwerpen.

Granny's Finest_Pitti Filati Jan 2016_Fashionroom Bookstore
Het beste leesvoer op het gebied van mode, materialen en garens was te vinden in de Fashionroom Bookstore.

Granny's Finest_Pitti Filati Jan 2016_4Veel garen-leveranciers pakten flink uit en toonden de mogelijkheden van hun materialen in bijzondere exposities. 

Granny's Finest_Pitti Filati Jan 2016_stofstalen
De restjes van de stofstalen van deze leverancier werden heel slim verwerkt in het meubilair van de stand. 

Granny's Finest_Pitti Filati Jan 2016_Mani di StorieFoto’s uit de tentoonstelling ‘Mani di Storie’ van fotograaf Claudio Bonoldi.

Granny's Finest_Pitti Filati Jan 2016_6
We ontdekten een hoop stoere ‘touw-achtige’ garens.

Granny's Finest_Pitti Filati Jan 2016_7
Ook aan de ‘digitale nomaden’ onder ons werd gedacht: hier kon je je telefoon opladen op groene energie. 

Granny's Finest_Pitti Filati Jan 2016_5Daarnaast bleek de natuur nog steeds een onuitputtelijke inspiratiebron te zijn.