Samenwerking tussen Effio en Granny’s Finest

Bij sokkenmerk Effio en Granny’s Finest draait alles om breien en vakmanschap. Effio is fameus om haar exclusief in Italië gebreide designsokken in spetterende kleurstellingen. Granny’s Finest is bekend om haar breiende oma’s die exclusieve kledingaccessoires maken. In navolging op de geitenwollensokken van Leo Samuel van Leeuwen (lees het verhaal hier) is nu ook Anneke Hartman achter haar Passap breimachine gekropen. De geitenwollensokken van haar hand zijn gebreid van luxe merino wol met zijde in zachte herfsttinten.

Het verhaal van Anneke Hartman

Geconcentreerd zit Anneke Hartman (1933) achter de breimachine in haar knusse huiskamer in Abcoude. Het inrijgen van de draden moet zorgvuldig gebeuren. “Mooi ding hé? Ik brei al sinds 1965 truien, sokken en zelfs broeken met dit apparaat. Mijn man, kinderen, kleinkinderen en vrienden zijn trotse dragers.” Voor de voormalig scheikundig ingenieur was breien slechts een bijzaak, maar op verzoek van Effio en Granny’s Finest kruipt Anneke achter haar Passap breimachine om heel Nederland te voorzien van haar mooie sokken. De opbrengst minus kosten wordt geïnvesteerd in de bijenkasten van Anneke. Die hebben namelijk dringend een nieuw dak nodig.

Granny's Finest_Effio_Anneke Hartman_1
Anneke Hartman is geboren in Rotterdam en daar het eerste deel van haar leven daar getogen. Het bombardement tijdens de WO2 heeft ze van dichtbij meegemaakt.
Eigenlijk is Anneke scheikundige van oorsprong. In 1958 studeerde ze af aan de TU Delft waarna ze met een studiegenoot trouwde. In die tijd was het praktisch onmogelijk (en vaak ook niet nodig) om als gehuwde vrouw een echte baan te zoeken. Toch weerhield het Anneke niet van een leven buiten het huishouden. Naast de zorg voor een vijftal kinderen redigeerde ze vanuit huis teksten voor Elsevier Publishing Company, gaf middelbare scholieren bijles in wis-, natuur- en scheikunde, werd actief in de dorpsgemeenschap en imker!.

Vanuit de woonkamer kijkt de energieke Anneke op haar tuin en de weilanden die daarachter liggen. “Veertig jaar geleden streek een zwerm bijen hier in de tuin neer. In eerste instantie wilde ik ze weg hebben, maar een imker maakte me enthousiast.” Van hem heeft ze haar eerste bijenvolk gekregen. Met overgave praat ze over de vier volken die ze inmiddels in haar bezit heeft. “Ik kan je er uren over vertellen! Door het imkeren ontmoet je een heleboel interessante mensen en leer je veel over de planten en bomen om je heen. Iedere honingoogst smaakt weer anders, altijd heerlijk. ”

Granny's Finest_Effio_Anneke Hartman_2

Anneke is dus vaak buiten te vinden. Ze is liever in de natuur en heeft al vele reizen gemaakt. Maar sinds kort blijft ze ook weer eens in huis. “Mooie sokken maken! De honingproductie legde mijn hobby voor het breien eigenlijk even stil. Totdat ik het artikel over de samenwerking van Effio x Granny’s Finest en Leo Samuel van Leeuwen in het Financieel Dagblad las. Dat wil ik ook, dacht ik! Andere volken dan mijn bijen ook vertroetelen met mijn gebreide sokken!”

De gebreide sokken van Anneke Hartman voor Effio x Granny’s Finest zijn verkrijgbaar in de webshop van Effio.

Granny's Finest_Effio_Anneke Hartman_3