Hebben jullie dat nou ook, dat je zo enthousiast wordt omdat je ziet dat (textiel) ambacht en handwerk helemaal terug zijn van weggeweest?

Breien, haken, weven, borduren, vilten en macramé

Wat heerlijk! Steeds meer mensen slaan aan het breien, haken, weven, borduren, vilten en macramé-en. We zien op Instagram en Pinterest bijvoorbeeld foto’s voorbij komen van eigengemaakte ‘tapestries’, oftewel wandtapijten. Vroeger was een wandtapijt misschien maar een suffige stofvanger bij jouw oma thuis, maar nu is het een onmisbaar design piece voor in huis.

Tapestry

Wandtapijt door Maryanne Moodie

Geborduurd landschap van Ana Teresa Barboza

Geborduurd landschap van Ana Teresa Barboza

10e2b503bdfc3325_largeFrancesca Tyrnauer werkend aan een kleed

planthangersMacramé plant hangers door Modern Macrame

Vintage

Hand in hand met ambacht gaat vintage! We zijn dol op tweedehands meubilair, woonaccessoires en kleding. Op social media is er een levendige handel in vintage kleding en accessoires. Ook kun je een tweedehands product een nieuwe functie geven, zoals Wintervacht doet. Zij maken van oude Nederlandse wollen kleden en gordijnen nieuwe kledingstukken zoals bijvoorbeeld de jassen die je hieronder ziet.

WintervachtJassen van oude wollen dekens door Wintervacht

Maar wat als er een gat in je favoriete wollen vintage kledingstuk zit? Daar heeft Woolfiller een oplossing voor bedacht:

WoolfillerGaatjes in dit wollen vestje zijn dicht gemaakt met Woolfiller

Er wordt een plukje wol op het gaatje gelegd en door er meerdere malen met een viltnaald in te prikken wordt het gaatje opgevuld met de wol. Doordat de wolvezel open schubben heeft, haken de vezels als het ware in elkaar. Nu kun je het gaatje met dezelfde kleur opvullen als het kledingstuk, maar leuker is een contrasterende kleur die je kledingstuk uniek maakt!

DIY

Zelf ook aan de slag? Op Pinterest of YouTube kun je veel DIY’s vinden voor breien, haken, weven, borduren en macramé. Een wandtapijt weven is echt niet heel moeilijk zoals je in dit filmpje kan zien. Volg Granny’s Finest op Pinterest voor leuke DIY’s!  

Deze blogpost is geschreven door Cathy van den Berg.