“Wat doen de grannies in de zomer?” wordt nog wel eens gevraagd. Al worden de handgemaakte sjaals en mutsen van onze oma’s veelal gedragen in de winter, in de zomer wordt alles behalve stilgezeten. De clubs gaan gewoon door en wie een paar weken op vakantie gaat neemt nog wel eens een breipakketje mee op reis. Zo ook granny Joke van Doorn, we namen een kijkje in haar vakantiehuis waar ze een groot deel van de zomermaanden doorbrengt.

In een prachtige chalet vlakbij de Loosdrechtse Plassen woont granny Joke van Doorn. Bij binnenkomst door het tuinhek valt al direct op dat de tuin onderhouden wordt door iemand die erg van tuinieren houdt. “We hebben dit chalet al 40 jaar, toen mijn man nog leefde en de kinderen thuis woonden kwamen we hier alleen de weekenden. Inmiddels zijn de kinderen allang het huis uit en woon ik hier in de zomermaanden. De rest van het jaar breng ik door in mijn appartement in Utrecht” verteld Joke.

De inrichting van de chalet is heerlijk licht en sluit mooi aan op het uitzicht over het water en de tuin. Zachtgele tinten voeren de boventoon en op tafel staan verse bloemen uit de tuin. In een hoek staat een prachtig bewerkt tafeltje. Dit houten tafeltje is bewerkt met sierlijke bladermotieven. “Deze heb ik nog van mijn verloofde gekregen in de jaren ’50” vertelt Joke. “Hij heeft hem voor mij meegenomen uit Indonesië.”

Joke is een dame die eigenlijk altijd wel met iets bezig is. Ze is erg creatief, schildert graag maar ook wandelen, fietsen en in de tuin werken behoren tot haar dagelijkse bezigheden. Dat het schilderen haar goed afgaat is goed te zien aan de prachtige schilderstukken die de wand sieren. Binnenkort worden een aantal van haar schilderijen zelfs tentoongesteld op een expositie. Iedere ochtend zwemt ze een stuk in het water wat aan haar chalet grenst. “Vlakbij het trapje uit het water hebben we toendertijd een buitendouche laten installeren. Vooral voor de kleinkinderen die in het weekend langs komen is het erg prettig dat ze niet helemaal door het huis moeten om na het zwemmen af te spoelen”.

Al op jonge leeftijd begon Joke aan haar carrière: op haar 14e liep ze al rond in haar zelf geborduurde jurk. Ze startte met werken in een atelier maar algauw kreeg ze thuis een eigen kamer ter beschikking voor het maken van kleding. De beginselen van het handwerken leerde ze zichzelf aan maar uiteindelijk volgde ze een opleiding aan de modeacademie waar ze met lof slaagde. Toen haar vier kinderen opgroeiden mochten ze om de week een lap stof uitzoeken op de lapjesmarkt in Utrecht. Joke maakte er dan zelf de mooiste creaties van. Inmiddels zijn we natuurlijk jaren verder maar nog altijd maakt Joke haar kleding zelf. Het jasje wat ze draagt op de foto is dan ook van haar eigen hand.

Drie jaar geleden zag haar dochter de advertentie in de krant van Granny’s Finest. Ze vond het echt iets voor haar moeder om zich aan te sluiten bij de breiclub en zodoende meldde Joke zich aan. Om de 14 dagen gaat ze op vrijdag met een taxi naar Utrecht Overvecht voor een paar uurtjes gezellig breien. Maar daarnaast neemt ze ook flink veel wol mee naar huis, ze breit zo’n 30 uur per week. Het werkt ook een beetje therapeutisch, dat breien, zegt Joke. Op de vraag op ze wel eens kaartjes heeft ontvangen van iemand die haar gebreide shawl of muts heeft gekocht knikt ze bevestigend. Ja hoor, al een aantal zelfs. Ik bewaar ze allemaal! Een tijd geleden was mijn dochter in Maastricht en zag ze een winkel die Granny’s Finest verkocht. Nieuwsgierig of er ook iets van haar moeders hand lag liep ze naar binnen. En jawel, mijn gebreide shawl lag zelfs over de paspop geëtaleerd!