Eén van de hoofdproducten waarmee we werken is wol. Maar wat is wol nu eigenlijk precies?

Kroesharen met schubben

Wol_cropped

Wol is de verzamelnaam voor de zachte, dunne haren van de vacht van bepaalde dieren. Wol onderscheidt zich van haar omdat het schubben heeft. Daarnaast is wol gekroesd. Dat zorgt ervoor dat lucht tussen de haren wordt vastgehouden, waardoor wol een goede warmte-isolator is. Daardoor is niet iedere vacht geschikt voor wol. Een van de meest gebruikte wol is die van het schaap. De schubben en de kroes maken dat wol gesponnen kan worden. De vezels haken makkelijk in elkaar en blijven daarna aan elkaar vastzitten.

Natuurlijk, duurzaam product

Wij kiezen ten eerste voor wol omdat het een natuurlijk, duurzaam product is dat al jaren wordt gebruikt voor allerlei textieluitingen en het vele mooie eigenschappen heeft. Zo houd het je warm, heeft het een zelfregulerend systeem waarbij de wolvezels geurtjes en transpiratievocht doorlaten en is het vuil- en vlekafstotend.

Schapen en alpaca’s

Bij Granny’s Finest gebruiken we op het moment de volgende verschillende soorten wol: schapenwol (waaronder scheerwol en merino wol) en (baby) alpaca wol. Wist je dat de kasjmiergeit, de kameel en de jak ook wol leveren? Misschien iets voor de toekomst ;).

Alpacas_2Alpaca’s

Scheerwol is de onbeschadigde wol, geschoren van een gezond (en levend) schaap. Merino is wol van het merinoschaap. De merino is het meest voorkomende schapenras van de wereld en is vooral populair door de fijne scheerwol en de hoeveelheid dat een schaap in 1 jaar levert (vijf kilo!). Door de fijne structuur van de wol is het zeer soepel en kriebelt het niet. Een alpaca is een berglama en is een soort kameelachtige. De alpaca komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte. De wol die van de eerste scheerbeurt afkomstig is, wordt baby alpaca garen genoemd. Deze wol is extra zacht en erg sterk en warm.

Wol voor de producten

DSCF3134_croppedNatuurlijke scheerwol, gebruikt voor onze Basic Collection. Deze wol is ook los te kopen.

Per product of collectie kiezen we de best passende wol. Zo wordt de scheerwol gebruikt in onze basiscollectie en de collectie van Renske Versluijs. De merinowol wordt gebruikt in de collectie van Charlotte Kan. De baby alpaca wordt gebruikt in de babycollectie.

DSCF3125_croppedFijn merinowol garen, meerdere draden zijn in elkaar gedraaid tot een dikker draad. Deze dikkere draden worden weer samen gevoegd, oftewel ‘getwijnt’. Deze fijne merinowol wordt gebruikt in de Merino Collection.

DSCF3117_croppedHeel zacht garen van 50% Alpaca en 50% wol.

100% Katoen

In de babykleding collectie wordt ook veel duurzame en ecologische katoen gebruikt. Katoen is een natuurlijk garen afkomstig van de katoenplant. We maken gebruik van verschillende kleuren katoen zoals ze groeien op het veld. Wit katoen is het meest gebruikelijk, maar wist je ook dat het groeit in de kleuren beige, bruin en groen? Naast deze natuurlijk gekleurde hebben we ook kleuren die op duurzame wijze geverfd zijn.

DSCF3129_croppedKatoen garen, in een natuurlijke kleur.

Lees meer over onze garens, materiaaleigenschappen en wasinstructies in het laatste magazine of op deze pagina.

Bron: (Leveranciers) Granny’s Finest, Granny’s Finest Magazine nr. 3, pag 18-19, geschreven door Jet Keus, Wikipedia, NRC.nl

Deze blogpost is geschreven door Cathy van den Berg.